Ontsneeuwen met zout

beware-sign-1-1100979-mVeel winkels hebben (‘s winters) strooizout te koop. Het is een bijzonder soort zout dat ter gladheidsbestrijding wordt gebruikt. Het werkt als een dooimiddel. De wegen worden daarmee bestrooid. Na het vermengen van dit zout met de sneeuw ontstaat een bijzonder mengsel – een pekel en de bevriezing van het wegdek is moeilijker. Als het genoeg veel auto’s zijn gereden, treedt de gladheid niet meer op.

Daarom is het raadzaam ‘s winters zout te strooien. Het verlaagt heel effectief het vriespunt van water. Meestal is hiervoor natriumchloride van toepassing. In sommige gevallen wordt calciumchloride gebruikt. Dat werkt toen beter maar het is ook veel meer duurdere manier. Het wordt meer gebruik derhalve van deze eerste gemaakt.

Maar deze methode heeft ook een paar nadelen. Ten eerste worden de carrosserieën van wagens blootgesteld aan schadelijke werking van het zout. Ze moeten erg goed beschermd worden anders worden ze snel vernietigd. Als pekel in contact met metalen komt, reageert hij erg sterk. Verder ontstaat een chemisch proces die de oxidatie wordt genoemd.

Op sommige plaatsen zoals vliegvelden worden maar niet-corrosieve middelen toegepast. Bovendien wordt de grond vlakbij de straat sterk zouter. Dat heeft invloed op bloemen en andere planten die daar leven. Hun leefomgeving wordt veranderd op meestal niet gunstige manier. In plaats daarvan verschijnen gewassen die zoutminnend zijn.

De oorspronkelijke flora wordt dus vervangen. Op plekken waarop veel schaarse soorten voorkomen, zullen mensen geen zout strooien. Wil je strooizout bestellen? Vraag je dan eerst af of het misschien een andere betere oplossing niet bestaat. Maar meestal dat de goedkoopste en de snelste manier is. Mag je niet vergeten om geschikte middelen ter bescherming van je auto toe te passen.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *